Leverandørens råd om bruk, stell og vedlikehold av hudmøbler bør alltid følges, fordi det er den enkelte forhandler, møbelprodusent og leverandøren av selve huden som kan innestå for hva det enkelte produkt tåler og krever.

HUD – ET NATURPRODUKT

Møbelhuder blir laget av huder fra storfe. Som naturlig er vil det kunne forkomme arr, insektbitt, fargevariasjoner m.m. Hvor mye av disse naturlige merkene som viser på møbelhuden avhenger av diverse faktorer, bla. hvilken behandling overflaten på huden får. Møbelhud vil ofte endre utseende etter lengre tids bruk. Denne form for patina må den som kjøper hudmøbler vite å sette pris på.

MØBELHUDS FORSKJELLIGE KVALITETER

Hud som blir brukt til møbler i dag er vanligvis av storfe – ku, okse eller bøffel. Mestepartener fra ku fordi tilgangen på slik hud er relativ stabil, og fordi størrelsen og egenskapene gjør kuhuden godt egnet. Det er mange steg i prosessen fra slakting av dyr til huden er på møbelet. For garveriene som leverer møbelhuden, er det viktig å vite hva kunden (møbelprodusenten) ønsker av bl.a. kvalitet og overflatebehandling. Prisene varierer mye, alt etter kvalitetsklasse eller sortering, og ønsket egenskaper.

Anilinhuder: Anilinfarget hud, blir sortert ut tidlig i prosessen og slike huder har nesten ikke blitt bearbeidet etter garvingen. Narven er opprinnelig, og insektbitt og merker etter sår vil synes på denne typen hud. Av og til får anilinhud et tynt fargepigment eller sluttlag over grunnfargen. Disse hudene er svært myke og behagelige, de har bevart pusteevnen og regnes for å være den «beste» kvaliteten. Anilinhud utgjør bare en liten del av den totale produksjonen i et garveri og prisen er svært høy. Fargeutvalget er som regel ikke fastsatt av møbelprodusentene, men de må velge ut fra det utvalget garveriet kan tilby.

Semianilinhud: Semianilinhud er litt mer bearbeidet enn anilinfarget hud, og er en mellomting mellom anilinhud og korrigert hud. Her er benyttet litt mer farge, og møbelprodusentene kan i større grad fastsette fargene. Ofte er disse hudene også kunstig narvsatt.

Korrigerte huder: Korrigerte huder er de rimeligste og mest bearbeidede. Her kan møbelprodusentene bestille akkurat den fargenyansen som de ønsker, fra helt svart til hvit. På grunn av overflatebehandlingen har slike huder ikke den samme pusteegenskap som anilinhudene.

FORSIKTIGHETSREGLER FOR MØBELHUD

  • Spesielt armlener og nakkeputer er utsatt for fett og svette som kan resultere i mørke flekker, og over tid bryte ned møbelhuden.
  • Kjemikalier fra for eksempel hårgele og håndkremer kan gi lignende skader.
  • Alt støv og smuss fra for eksempel klær, skader møblene dersom det ikke blir fjernet.
  • Kjæledyr hører absolutt ikke hjemme i møblene!
  • Sollys vil forårsake falming og tørke ut møbelhuden. Påvirkning fra andre varmekilder vil også føre til risiko for uttørking og fargeendring på f.eks. lys hud (unngå plassering av pc med varmt pc-batteri direkte på møbelhud).
  • Bruk av varetrekk, pledd og sofaputer, er en god hjelp for å forebygge skader.

GENERELT OM VEDLIKEHOLD AV MØBELHUD

Det er viktig å følge leverandørens råd om bruk, stell og vedlikehold av hudmøbler, og det er viktig å kjenne kvaliteten på den aktuelle møbelhuden. Vedlikeholdsanvisninger festet til møbelet bør alltid følges – de fleste møbelprodusentene sender egen produktinformasjon med hvert møbelement.

FLEKKFJERNING OG RENSING AV MØBELHUD

  • Vannløselige flekker bør vaskes bort snarest med en ren, hvit, myk klut, eller svamp godt oppvridd i lunkent vann (helst kokt vann).
  • Vanlig renhold og fjerning av støv bør skje hyppig ved hjelp av støvsuging med myk børste og støvtørking med ren, hvit, fuktig bomullsklut.
  • Bruk ikke kjemikalier på møbelhud. Ved behov for flekkfjerning, rensing, m.m. ta kontakt med møbelhandleren som kan gi veiledning i den aktuelle situasjonen.
  • Hudmøbler trives best om de beskyttes mot sollys, uttørking og varmekilder.